Publisert i 2016

2016 – 4

Verpekonkurranse

«Kjære høner, hjertelig velkomne til påskens store happening, årets verpekonkurranse.» Trillebårhøna talte begeistret til flokkens høner. «Jeg er så glad for at så mange har meldt seg på i år, 10 deltagere tror jeg er ny rekord.» I år har vi vært så heldig å få med oss en dommer som til daglig jobber i Eggevernet, hjertelig velkommen Frøken Høneprupp» Alle hønene applauderte høflig. Frøken Høneprupp kikket vennlig på forsamlingen «Tusen takk for invitasjonen, jeg føler meg beæret, jeg skal gjøre mitt beste for å dømme riktig» «Konkurransen er todelt og hver del kan gi tre poeng, det vil si at dere totalt kan få seks poeng. Del en, handler om redebygging og kreativ bruk av materialer dere finner her på Håøya, del to om selve eggleggingen, hvor vi  ser på kvalitet på egget og på grad av skjønnhet. Jeg vet jo selvfølgelig at alle høner synes deres egg er penest, så dette blir spennende. Dere har tre timer på dere til å bli ferdige med bygging av rede og til klekking av egg. Jeg og Trillebårhøna følger med på redebyggingen og om en og en halv time skal dere starte verpe prosessen. All aktivitet skal skje rundt plommetreet i solskråningen, dere kan bruke selvvalgt materiale.» Alle klare?» ropte Trillebårhøna «Klar, ferdig, gå»

Hønene styrtet av gårde i alle retninger for å finne materialer til redene og snart var det hektisk aktivitet oppe ved plommetreet.  Etter en og en halv time var nesten alle klare og lå på redet, i siste øyeblikk ble også Høne 2001 ferdig, hun hadde tatt seg tid til litt soling også og rasket sammen noen kvister de siste minuttene.

«Veldig bra dere, ropte Frøken Høneprupp, dette lover godt for kommende generasjoner. Mange av mine kollegaer i Eggevernet ville vært fornøyde med håndverket jeg har sett hittil. Nå går vi over i del to av konkurransen, en, to, tre, start og verp.»

Å kjære, tenkte Øyhøna, hvorfor i alle dager meldte jeg meg på dette. Jeg har ikke verpet på flere år, tror ikke helt jeg husker hvordan jeg gjør det. Skal vi se… hun trykket og stønnet litt og ristet på hodet over sin egen dumhet.
Dette er under mi verdighet, tenkte nyhøna 2016, fytti hønsemøkk, nå har jeg sunket dypt, tenk å bli med på en slik tåpelig femikonkurranse, ja, ja, jeg får trøkke ut noe og håpe det ser ut som et egg. Ikke synes jeg redet mitt ble spesielt vakkert heller. Stein, sagflis og blåskjell var kanskje ikke så godt valg allikevel.
Svenskehøna 2006 sto til knes i tørre blader og smilte lykkelig, dette var så morsomt, hun elsket å legge egg og så slik en flott dag, dette måtte jo bare bli bra. Åh, nå kjente hun at hun ville trykke, egget ville ut. Hun sank ned i bladhaugen med et salig sukk.

«Fem minutter igjen» ropte Frøken Høneprupp, «nå må dere trykke dere ferdige»
«Åh, uh, øh» stønnet Øyhøna, endelig kjente hun noe som løsnet i ene egglederen og egget hennes ble lagt i det Eggevernets representant ropte: «Stopp og verp, tiden er ute, alle legger egget sitt foran seg, så går vi rundt og vurderer egg og rede. Etterpå samles vi alle sammen nede på plattingen foran cafeen for premeieutdeling.  Hønene gjorde som de fikk beskjed om og etter dommervurderingen tuslet de ned til plattingen. Øyhøna var så sliten at hun sjanglet, dette hadde virkelig tatt på, aldri mer, hun kjente at dette var hun for gammel til. Denne eggleggingen fikk ungdommen ta seg av herettter.

«Hysj alle sammen, ja, kjære dere, da har vi dommere funnet en vinner, som vanlig er dette ingen enkel avgjørelse å ta, men nå skal dere få vår dom.» All klukking og skvaldring stoppet opp og alles øyne ble rettet mot Frøken Høneprupp. På plass tre har vi Høne 2001, hun hadde laget et solid rede av kvister, vi har trukket deg litt for manglende mykt underlag i bunnen, men helhetsinntrykket var bra. Egget ditt var helt enkelt standard hvitt, uten noen form for pynt, men allikevel veldig vakkert og med perfekt form. En verdig tredjeplass» Alle hønene klappet og klukket og Høne 2001 gikk overrasket og glad opp på pallen. Dette hadde hun aldri trodd.
«Plass nummer to gikk til kjøkkenhøna, hun bygget et nydelig rede, mykt gress til underlag og flott pinnegjerde til beskyttelse rundt, vakkert egg la hun også. Veldig bra kjøkkenhøne.» Kjøkkenhøna var ør av stolthet og tok klukkende i mot applausen fra de andre hønene.

Og til slutt kjære påskehøner, skal vi kåre vinneren av dagen konkurranse. Det er ingen ringere enn vår beskjedne og flittige Høne 2011. Et nydelig vakkert og lunt gressrede, pyntet så nydelig med vårens diamant, blåveisen, på toppen av det hele legger hun et fullkomment egg som matcher mor og rede perfekt, gratulerer med førsteplassen Høne 2011, værsågod ta din velfortjente plass på pallen» Jubelen, ville ingen ende ta og Høne 2011 flakset, yr av glede opp på øverste pallplass.

«Premien i år» ropte Trillebårhøna «er femten bokser maiskorn som du skal få med deg ned i pappesken når påska vel er over.» Høne 2011 besvimte nesten av glede.

Skvæk, hørtes borte fra tredjeplassen der Høne 2001 satt, hun satt å så på egget sitt med åpent nebb, ut av egget stakk hodet på en nyfødt kylling. Vårsola hadde vært så sterk i dag at egget ble klekket på rekordtid. «For en dag, for en herlig fødsel, jeg tror jammen du fikk førstepremien i dag allikevel jeg,» ropte Frøken Høneprupp « det aller største er jo å få en nyklekket kylling»

Vinneren Høne 2011
Plass nr. 2 – kjøkkenhøna
Fortjent 3. plass – Høne 2001
Reklame

Forfatter:

Hver påske skriver jeg historier om påskehønene mine. En ny historie hver dag i påsken. Totalt 9. Dette har jeg gjort i flere år. Har etterhvert fått en del fans og koser meg stort med denne hønsegalskapen 🙂

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s