Publisert i 2017

2017 – 1

Endelig påske

«Hurra, endelig er dere her, jeg har gledet med så fælt til å se dere» Øyhøna snurret seg fornøyd rundt og så på alle hønsene som sto rundt henne. – Herlighet, tenkte hun, så mange de begynte å bli. Og der så hun ei hun ikke hadde sett før, det måtte være årets høne, det skulle bli hyggelig å bli kjent med henne. Hun så vel kanskje litt annerledes ut enn mange enn de andre, men ei høne er ei høne, uansett farge og fjærdrakt.

Øyhøna hadde lengtet etter flokken lenge i år, hun visste jo at de nok kom når bare påska startet, men du verden så lang denne vinteren hadde vært, det var tøft for en stakkars øyboer når det var sen påske som i år.

«Klukk, klukk, skvaak, svaak, kykkeliky, pip, pip. Hønseflokken holdt et svare leven rundt Øyhøna. Overfarten fra fastlandet hadde gått fint og ingen hadde skadet seg, men alle var opprømte og ivrige på å komme i gang med årets eventyr. Det var ikke bare Øyhøna som hadde lengtet, gjengen fra pappesken var også glad for og endelig å ha fått sluppet fri. De eldste hønsene syntes bare tiden i pappesken ble lenger og lenger for hvert år som gikk. Øyhøna var ekstremt heldig som fikk være løs hele året selv om hun var alene her ute på Håøya.

«Hva har skjedd, hva har skjedd» hønsene kaklet i munnen på hverandre. De var nysgjerrige på hva Øyhøna hadde opplevd siden sist. De viste jo at matmor og folket hennes var mye her ute på øya gjennom hele året. De hadde fått med seg at matmor kalte øya for sitt paradis og aldri var så lykkelig som når hun var her ute.

«Jo, nå skal dere høre.» Øyhøna ville gjerne fortelle, dette var hennes beste tid på året, når alles øyne var rettet mot henne. «Tenk i fjor hadde vi en geit som gikk inn i stua, folket var nede og bada, jeg sto rett utenfor her og gal og skvatret, men meg hørte den ikke på. Den raste bare inn» «Næææ, er det sant? Var du ikke redd?» Høne 2011 grøsset ved tanken, hun hadde besvimt, helt sikkert, geiter var svære, skumle dyr altså.

«En annen gang, det var utpå høsten» – fortsatte Øyhøna «da var matmor og svigerinna her, sammen med ungene, da fisket de sjøørret med båten» «Nei, nå tuller du?»Spanskehanen 2015 himlet med øynene og ristet på hodet. «Man fisker da ikke MED båten, man fisker FRA båten» Øyhøna nikket iherdig «Joda, jeg hørte selv at matmor lo og ropte til svigerinna si -at enklere måte å fiske på hadde hun aldri vært borti, nå var det bare å sjøsette båten så fikset middagen seg selv» «De to damene satt bare inni stua og koste seg med et glass rødvin og plutselig så lå det en fisk i båten» Øyhøna klukklo over dette morsomme minnet. Spanskehanen kikket mistroisk på Øyhøna, dette hadde han vanskelig for å tro.

«Ja, og så var det den gangen politiet kom da» Øyhøna hadde mer på hjertet. «En forferdelig gjeng med sjørøvere lå i tre båter i Sagbukta, de festet og bråket, hylte og skreik, brukte ropert, truet og skremte vettet av noen søte studiner som var her ei uke. En lærer ble trua med bank da han ville roe ned røverne. Til slutt kom politiet med båt og forviste dem fra øya, de fikk ikke komme tilbake på 24 timer.» Øyhøna så opprømt på de andre hønene. «Det var ei spennende helg, må innrømme at jeg var litt redd altså, du vet jo aldri hva slike sjørøvere kan finne på, kunne jo henne de likte høner. Det gikk rykter her på øya om at de hadde våpen også.»

Hønsene kikket på hverandre og på Øyhøna, noen med store øyne, noen litt brydd. Hane 2014, hvisket litt halvhøyt til Ullhøna «Stakkars, hun går så mye alene at hun nok fantaserer litt innimellom. Vi får jatte med så godt vi kan.» Ullhøna nikket enig og gikk bort til Øyhøna «Ja du Øyhøne, du Øyhøne, skal si du har opplevd mye siden sist, men hva sier du, skal vi ikke gå inn og se hvordan det står til inne?  Det er jo lenge siden vi har vært her.» Øyhøna nikket ivrig. «Jovisst, la oss gå inn, jeg kan fortelle mere senere, jeg har jo bare så vidt begynt og påska er lang.»

Reklame

Forfatter:

Hver påske skriver jeg historier om påskehønene mine. En ny historie hver dag i påsken. Totalt 9. Dette har jeg gjort i flere år. Har etterhvert fått en del fans og koser meg stort med denne hønsegalskapen 🙂

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s