Publisert i 2019

2019 – 5

Trøtte kyllinger!

«Jeg skjønner ikke hva som feiler kyllingene mine i dag?» Skauthøna sukket tungt, tok en slurk til av kaffen og kikket bort på venninna si, Ullhøna. De to satt og nøt en kopp kaffe sammen i solveggen. Påskeværet hadde bare vært helt fantastisk så langt i påsken og de to venninnene passet på å få seg en stund i solen så snart de kunne.  «Kyllingene er stuptrøtte og sure og nekter å stå opp, nå har jeg prøvd fire ganger å snakke til dem, men de bare grynter og drar teppet over hodet. Håper virkelig ikke de brygger på noe.» Skauthøna sukket igjen, det var virkelig ikke bare, bare å være alenemor for tre små.

Skauthøna og Ullhøne er bekymret for kyllingene sine.

«Sier du det?» sa Ullhøna forbauset og så forskrekket bort på Skauthøna. «Akkurat slik oppfører BroilerBarnet seg også, han er sur og grinete og nekter å stå opp i dag. Da jeg prøvde for tredje gang i dag ble han skikkelig sur, kastet en pute etter meg og freste at jeg bare skulle gå vekk. Han sa at jeg ikke var moren hans og ikke skulle bry meg.» Ullhøna tørket en liten tåre i øyekroken og så bort et øyeblikk. Hun hadde tatt seg av BroilerBarnet i flere år nå, håpet på at hun skulle få adoptere ham, men Frk. Faverolle, hans egentlige mor, vegret seg mot dette. Denne påska var hun på Kildevangen til rehabilitering. Etter at hun mistet kjæresten sin Broiler Bjarne, vinteren 2016, hadde det gått skikkelig dårlig med Frk. Faverolle. Hun drakk og ruset seg på piller, sønnen ble ofte forlatt alene når hun var på fylla og hadde ikke hatt det greit. Heldigvis for han hadde Ullhøna tatt han under sine vinger og var blitt hans trygge havn når ting var ugreit hjemme.

Ullhøna nippet til kaffen sin og sjekket at Ullungen fortsatt sov godt i redet sitt. Den gode lille ungen hennes, også denne kyllingen var kommet under hennes vinger på underlig vis. «Huff a meg» – svarte Skauthøna – «kastet han virkelig en pute etter deg? Så slemt» Skauthøna strammet skautet under haka og ble litt stram i blikket. «For en uforskammet unge og du som er så snill mot ham.» «Ååå, det gjør ikke noe, han mente det ikke så hardt, du må huske på at han har mye å tenke på» Ullhøna unnskyldte kyllingen og tok han i forsvar, noe hun alltid gjorde når de andre hønene kritiserte oppførselen hans. Han kunne være temmelig bråkete og krevende innimellom.

Hønene ble stille, ble sittende i egne tanker mens de stirret utover den fine utsikten. Begge tok en slurk av kaffen sin. Takknemlige for at de denne påsken hadde en varm og god hytte de kunne vagle seg opp i. Fjorårets påske i forteltet på campingvogna hadde vært iskald og Skauthøna hadde forfrosset ei tå som nok aldri ville bli helt bra igjen. Det var ikke bare matmor og familien som satte pris på at hytta var blitt beboelig nå.

«Nei, skal vi gå inn igjen og prøve å få kyllingene opp av sengene?»  Skauthøna reiste seg og strakk seg litt i sola. «Hvis ikke de står opp nå, truer jeg med å ta tempen i rompa på dem, da tenker jeg de spretter opp.» Høna lo. Ullhøna nikket smilende, løftet opp Ullungen som hadde våknet og sammen trippet de inn i hytta.

PønkeRonny

Unghanen PønkeRonny gliste for seg selv. Han sto og lot sola varme kroppen noen meter bortenfor der hønene hadde sittet. Han hadde overhørt hele praten. De dumme hønene, de skulle bare visst hva kyllingene deres hadde vært ute på i natt. PønkeRonny hadde etter litt overtalelser og med lovnad om masse godterier i et pappegg, klart å få med seg flere av kyllingene på vift i natt etter at de voksne hønsa hadde sovnet. Han hadde oppdaget katteluka for noen dager siden og funnet ut at den var helt glimrende til å komme seg ut av hytta på egen hånd.

Kyllingene stikker av gjennom katteluken. Husets hund ser det, men sladrer ikke.

Kyllingene hadde balansert på plankestabler, spionert på den grå katten som jaktet mus og hatt vil fest under campingvogna der eldste dattera til matmor sov. Kyllingene hadde spist seg stapp mette på godterier og PønkeRonny hadde drukket en hel boks med øl som matfar hadde glemt ute. Han hadde ikke latt kyllingene få smake, han var da tross alt ansvarlig. Bare BroilerBarnet, han hadde fått en liten slurk. De hadde ikke dratt hjem før langt på natt, da gynget hele campingvogna over hodet på dem. Antageligvis bråkte de så fælt at eldste dattera snurret i senga og fikk ikke sove pga. alt bråket. PønkeRonny sukket fornøyd, riktignok hadde han litt vondt i hodet av alt det ølet, men alt i alt hadde opplevelsen vært super. Synd det ikke var noen ungtupper på hans alder i denne flokken her, hadde jo vært kult å finne på noe sammen med ei heit berte også.

PønkeRonny leder an på plankestabelen.
Reklame

Forfatter:

Hver påske skriver jeg historier om påskehønene mine. En ny historie hver dag i påsken. Totalt 9. Dette har jeg gjort i flere år. Har etterhvert fått en del fans og koser meg stort med denne hønsegalskapen 🙂

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s